LEIDEN - Vandaag heeft de rechtbank in Den Haag een 23-jarige man veroordeeld in de zogenaamde “Leidse sextortionzaak". De rechtbank legt de man een deels voorwaardelijke gevangenisstraf op van 276 dagen met een proeftijd van 3 jaar en een taakstraf van 120 uur. Verdachte heeft zijn bankrekeningen ter beschikking gesteld voor het ontvangen van geld van slachtoffers die werden gedreigd met openbaarmaking van hun seksueel getinte foto's of gesprekken. De slachtoffers stuurden foto's van zichzelf naar een persoon met een nepaccount die zich voordeed als vrouw die seksuele diensten aanbood.​

Criminele organisatie
Volgens de rechtbank maakte de verdachte deel uit van een criminele organisatie. Uit onderzoek bleek namelijk dat tientallen slachtoffers zijn benaderd door een min of meer vaste groep van verdachten gedurende een periode van ruim een half jaar waarbij de taken werden verdeeld. De rechtbank heeft de verklaring van verdachte dat hij zijn bankpas met pincode langdurig heeft afgestaan aan een onbekend gebleven persoon terzijde geschoven. De andere, minderjarige verdachten zullen op een later moment voor de rechter komen.

Straf
De 23-jarige verdachte die geruime tijd in voorarrest heeft gezeten hoeft niet meer terug in detentie. Wel moet hij zich gedurende een jaar melden bij de reclassering voor maandelijkse gesprekken en een taakstraf van 120 uur verrichten. Verder moet hij het geld dat hij met deze feiten heeft verdiend terugbetalen.