LEIDEN - Een 53-jarige man uit Leiden heeft volgens het OM genadeloos misbruik gemaakt van een dakloze vrouw die voor onderdak bij hem aanklopte. Hij hield haar dagen vast in een tuinhuisje op een volkstuincomplex, verkrachtte en mishandelde haar. Vandaag hoorde hij zes jaar cel tegen zich eisen.


Volgens het OM hield de man van 6 tot 9 maart 2020 de vrouw vast in het tuinhuisje waar hij zelf ook verbleef. De twee kenden elkaar al langer en zij had hem in eerste instantie benaderd voor een slaapplaats.

Het aanvankelijk vriendschappelijke contact werd al snel gewelddadig toen hij haar beschuldigde van diefstal. De deur ging op slot waarna de man de vrouw in die dagen zwaar mishandelde en verkrachtte. Daarbij richtte hij zich met name op haar genitaliën en gebruikte onder meer een gummiknuppel.

Stoma
Uiteindelijk wist de vrouw te ontsnappen en werd opgenomen in een ziekenhuis. Nog altijd ondervindt zij de gevolgen van wat haar is overkomen. Zo moest zij meerdere keren geopereerd worden en heeft zij nu een stoma.

De politie startte een onderzoek toen het ziekenhuis belde over haar verwondingen. Dat leidde naar de 53-jarige verdachte. Die geeft toe seks te hebben gehad met de vrouw maar ontkent de verkrachting en zware mishandeling. Volgens hem was zij al gewond toen ze bij hem kwam. Hoe het dan toch tot seks kwam, weet hij niet aannemelijk te maken. Bovendien geeft hij toe dat ze ruzie met elkaar kregen.

Witwassen
Het vermoeden bestaat dat de Leidenaar daarnaast ook in drugs handelde, maar dat kon het OM niet bewijzen. Wel bewijsbaar vond het OM witwassen. In het tuinhuisje werd ruim 16.000 euro in contanten gevonden waarvoor de verdachte geen logische verklaring had.

In haar strafeis benadrukte de officier van justitie dat de verdachte het slachtoffer ‘vermoedelijk blijvend zeer ernstig fysiek en psychisch letsel heeft toegebracht. Zij zal de rest van haar verdere leven de gevolgen daarvan met zich meedragen’.

De officier eiste tegen de Leidenaar zes jaar cel. De uitspraak is over twee weken.