HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - De rechtbank Den Haag heeft vandaag uitspraak gedaan in een strafzaak van vier jonge verdachten. Ze werden verdacht van (poging) zware mishandeling op 17 december 2020 in Hazerswoude-Rijndijk. De rechtbank oordeelt dat drie jongens geen straf krijgen omdat zij hebben gehandeld uit noodweer. Zij mochten zichzelf verdedigen tegen de aanval van de vierde verdachte. Deze jongen krijgt een voorwaardelijke jeugddetentie van twee maanden en daarnaast moet hij zich laten behandelen voor zijn gedrag.

Achtergrond

De nu veroordeelde jongen had een van de anderen al vaker bedreigd. Hij had via Whatsapp gedreigd dat hij deze jongen een mes in het hoofd zou steken. Meteen daarna is hij naar het huis gegaan waar de anderen waren. Hij gedroeg zich bij de voordeur heel agressief en is uiteindelijk binnengekomen. De andere drie hadden inmiddels messen gepakt om zichzelf te verdedigen. Er ontstond een gevecht waarbij de veroordeelde jongen is geschopt, geslagen en zes keer gestoken. Daarna heeft hij een van de messen van de grond opgeraapt en daarmee een van de andere drie in de rug gestoken. Die jongen heeft daarbij een klaplong opgelopen.

Noodweer
De rechtbank oordeelt dat de eerste drie zichzelf mochten verdedigen tegen de aanval van de jongen (noodweer). Het was begrijpelijk dat zij erg bang voor hem waren omdat ze dachten dat hij hen met een mes wilde aanvallen. Zij krijgen daarom geen straf. De nu veroordeelde jongen kan zich niet beroepen op noodweer. Hij had de anderen ernstig bedreigd en was hun huis binnengedrongen. Hij wordt veroordeeld tot een voorwaardelijke jeugddetentie van twee maanden. De rechtbank houdt daarbij rekening met zijn persoonlijke omstandigheden en met het feit dat hijzelf ook is mishandeld. Hij moet zich laten behandelen voor zijn agressieve gedrag en hij komt onder toezicht te staan van de reclassering.