DEN HAAG - Het OM heeft vandaag een 40-jarige Leidenaar en een 48-jarige Hagenaar in verzekering gesteld met het oog op overlevering naar Frankrijk. De mannen worden ervan verdacht samen met anderen vanuit Nederland een drugslijn naar Frankrijk (Straatsburg en Colmar) te hebben gerund.

De twee werden afgelopen maandag in Leiden en Leiderdorp aangehouden naar aanleiding van een verzoek van de Franse autoriteiten aan het OM Den Haag. Het parket van Nancy verdenkt de twee van deelname aan een criminele organisatie en de invoer van drugs. De drugs werd aan verschillende netwerken in Frankrijk geleverd en onder meer vervoerd in een auto met verborgen laadruimte.

Tijdens de actie op maandag werden ook een Leids café aan de Herenstraat doorzocht en tevens de woning daarboven. Daarbij werd heroïne aangetroffen. Een 38-jarige vrouw die in het pand aanwezig was, is aangehouden op verdenking van drugsbezit. Zij zal in Nederland worden vervolgd. Vermoedelijk speelde het café een belangrijke rol als ontmoetingsplek van de verdachten. Een derde verdachte uit Leiden werd kort tevoren in Duitsland aangehouden. In een van de Leidse woningen trof de politie zo’n 35.000 euro in contanten aan. Ook werden in de drie woningen van de verdachten vermoedelijk drugs aangetroffen.

In dit onderzoek heeft het Internationaal Rechtshulp Centrum (IRC) van de politie en het OM Den Haag langere tijd bijstand verleend aan de Fransen. Later zal de rechtbank Amsterdam besluiten over de overlevering aan Frankrijk.