LEIDEN - De politie heeft vrijdagavond 27 augustus in een woning in Leiden een 33-jarige vrouw aangehouden. Op een filmpje dat was gedeeld op YouTube was deze vrouw te zien met een vuurwapen. Uit onderzoek bleek de vrouw een inwoonster van Leiden te zijn. Na overleg met het Openbaar Ministerie kon deze vrouw buiten heterdaad worden aangehouden. In een woning werd het wapen van het filmpje aangetroffen, dit wapen bleek een nepwapen te zijn.

Regelmatig worden agenten op straat geconfronteerd met personen die nepvuurwapens bij zich hebben. Vaak zijn deze replica’s nauwelijks van echt te onderscheiden. Zeker niet voor een agent die op straat in snel moet beslissen of hij of zij moet ingrijpen of niet.

Koop geen nepwapens
In de praktijk blijkt dat het nogal eens voorkomt dat mensen een nepvuurwapen in huis hebben. Ze hebben het meegenomen tijdens een vakantie in het buitenland of besteld via internet. De nepwapens worden vaak gekocht als speelgoed, maar kunnen ook voor andere zaken worden aangeschaft, bijvoorbeeld om mee te dreigen tijdens een overval.

Jongeren en volwassenen zijn zich er vaak niet van bewust hoe de politie reageert als iemand met een nepwapen rondloopt. Daarnaast beseft men niet welke dreiging ervan uitgaat als ze ermee de straat opgaan. Mensen schrikken vaak enorm als ze iemand met een wapen zien. De politie waarschuwt dan ook; schaf nepwapens niet aan en loop er al helemaal niet mee over straat.

De enige uitzonderingen die gelden op het bij je dragen van een nep vuurwapen buitenshuis zijn:
- Een goedgekeurd CE – keurmerk speelgoedwapen geschikt voor kinderen onder de 14 jaar
-Een balletjespistool die je bij een vereniging gebruikt. Je moet dan wel minimaal 18 jaar zijn, je wapen afgedekt vervoeren, je lidmaatschap van een airsoftvereniging kunnen aantonen en de wetgeving kennen.

Gevolgen

De verdachte in deze zaak heeft enkele uren vastgezeten. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een geldboete van 500 euro opgelegd. Rondlopen met een nepvuurwapen is een misdrijf en de straffen kunnen oplopen tot negen maanden cel of een geldboete tot ruim 20.000 euro.