LEIDEN - Het gratis kookboek ‘Samen koken we sterker’ helpt klanten van de 171 voedselbanken in Nederland op weg om gezonde en lekkere maaltijden te koken. De Radio538-dj en ambassadeur van de Voedselbanken Frank Dane nam dinsdag 2 maart in Leiden het eerste exemplaar in ontvangst.

Studenten uit heel Nederland ontwikkelden samen met de televisiekoks Pierre Wind en Reitse Spanninga de recepten . Het kookboek is in gedrukte vorm en als e-book te verkrijgen. Alle klanten van de 171 voedselbanken in Nederland ontvangen komende weken een gedrukt exemplaar. Het e-book is ook voor het anderen gratis verkrijgbaar.

Het initiatief voor het schrijven van een kookboek komt van kandidaat-Kamerlid Jaap Jonkers (CDA) uit Joure. ,,Het is eigenlijk een schande dat een rijk land als Nederland voedselbanken heeft. Wij staan aan top van zoveel wereldwijde lijstjes als het gaat om geluk of welzijn. Toch zijn de 171 Voedselbanken nodig. Ruim 40.000 gezinnen maken elke week gebruik van de hulp. Met dit kookboek hoop ik iedereen de kans geven op een gezonde en lekkere maaltijd, ook als de portemonnee leeg is. Behalve recepten staan in dit kookboek ook tips om te besparen en lekkerder te koken.”

Jonkers noemt de Voedselbank een teken van solidariteit in de samenleving. ,,De vereniging is van en voor vrijwilligers voor Nederlanders. Als kandidaat-Kamerlid en als CDA’er wil ik er een topprioriteit van maken dat wij deze solidariteit niet vergeten. We moeten dit stimuleren en aanmoedigen. We moeten vrijwilligers zoals Frank Dane en alle anderen veel vaker in het zonnetje zetten, juist nu het zwaar is. We moeten de politiek verplichten zich uit te spreken tot het halveren van de armoede in de komende regeringsperiode. Het is niet oké dat voedselhulp in Nederland nodig is."

Over Jaap Jonkers
Jaap Jonkers staat op plaats 27 voor het Christen Democratisch Appèl (CDA). Jaap Jonkers, woonachtig in Joure, kwam 35 jaar geleden ter wereld in La Paz, Bolivia, waar hij te vondeling is gelegd. De adoptie door zijn Nederlandse ouders gaf Jonkers kansen die hij anders niet had gekregen. ,,Kansen zijn er om door te geven aan mensen, die nu kansen nodig hebben,” aldus Jonkers.