LEIDEN - De ambachtelijke juwelier Rob van Gerner is niet meer uit het Leidse straatbeeld weg te denken. Het kenmerkende pand op de hoek van de Breestraat en de Maarsmansteeg trekt al jaren veel bekijks. Vanaf 14 augustus is er nog meer te zien: een speciale kunstexpositie ter viering van het vijfjarige jubileum van het betrekken van de locatie. Drie maanden lang is er kunst uit de collectie van de jonge Leidse kunsthistorica Babette Claassen te zien. Dankzij de exclusieve samenwerking worden de etalage en winkel voorzien van markante en kleurrijke schilderijen, die aansluiten bij de historische art nouveau uitstraling van het pand. Onder meer een schilderij van Frits Mondriaan, oom van bekende neef Piet, is te aanschouwen.

Jubileum gevierd met historische kunstobjecten
Vijf jaar geleden vestigde Van Gerner Juweliers zich aan de Breestraat. Na een uitgebreide verbouwing van 2,5 jaar heeft Van Gerner het winkelpand uit 1904 volledig teruggebracht naar de originele staat. Het feestelijke jubileum van vijf jaar Van Gerner Juweliers aan de Breestraat kan in de huidige situatie helaas niet met een groot evenement worden gevierd. Daarom is er besloten deze bijzondere kunstexpositie te organiseren. Voorbijgangers en klanten kunnen zo genieten van fraaie, klassieke kunstobjecten uit de collectie van de uit Leiden afkomstige kunsthistorica en ondernemer Babette Claassen.

Van Mondriaan tot aan Koekkoek
Doordat er sprake is van een wisselende expositie, kan er een divers aanbod aan kunstwerken tentoon worden gesteld. Zo zal er een schilderij van de Haagse Frits Mondriaan (1853-1932) in de etalage te zien zijn. Als ‘oom Frits’ was hij de eerste leermeester van Piet Mondriaan. Daarnaast kunt u een zonnig Provençaals landschap van Henk van Leeuwen (1890-1972) in de tentoonstelling verwachten. Koningin Wilhelmina was een groot bewonderaar van de impressionistische stijl van Van Leeuwen en kocht drie van zijn werken aan. Ook een bijzondere potloodtekening van een huzaar door Hermanus Willem Koekkoek (1867-1929) maakt deel uit van de jubileum expositie bij Van Gerner Juweliers. Deze telg uit de beroemde kunstenaarsfamilie Koekkoek woonde drie jaar in Leiden en had een voorliefde voor militaire onderwerpen. Leuke bijkomstigheid: alle kunst die te zien zal zijn is te koop.