LEIDEN - Van Xena Warrior Princess tot Viking shieldmaiden Lagertha: zwaardvechtende vrouwen zijn niet meer weg te denken van het scherm. Maar in het echte leven lopen meisjes en vrouwen die graag willen leren zwaardvechten vaak tegen behoorlijk wat obstakels aan. Er is bijvoorbeeld alleen maar herenkleding verkrijgbaar, of de mannen waarmee ze willen trainen maken vrouwonvriendelijke opmerkingen. Om de positie van vrouwen in de zwaardvechtkunst te verbeteren, zal er op zondag een internationaal seminar plaatsvinden in de sporthal van het Bonaventuracollege in Leiden.

Dit seminar is specifiek gericht op vrouwen in Japanse zwaardvormen, zoals kendo (Japans schermen) en iaido (de kunst van het trekken van het zwaard). De organisatie ligt in handen van Sherita Lalji en Martine Mussies. Op het programma staan trainingen, demonstraties en groepsdiscussies. "We zijn heel blij dat we twee hoog gegradueerde vrouwelijke sensei bereid hebben gevonden om les te geven," vertelt Mussies. "Donatella Castelli is zevende Dan kendo en Elaine van Ommen Kloeke is 6e Dan iaido. Deze sensei zijn niet alleen technisch bekwaam, maar ook behoorlijk door de wol geverfd, ze weten als geen ander wat het betekent om als minderheid mee te draaien in de internationale budo gemeenschap. Dankzij het organisatietalent van Sherita Lalji kunnen nu nog meer vrouwen leren van deze inspirerende sensei."

Mussies zelf is in eerste instantie wedstrijd karateka (ze won onder meer een eerste prijs in de Okinawa E-tournament World Series) en via het karate bij de Japanse zwaardvormen gekomen. Om meisjes en vrouwen aan te moedigen aan zelfverdediging te doen startte zij de productenlijn BudoGirl. Daarnaast is ze oprichter van de Japan Fans, een fanclub met meer dan 2.6 duizend leden, die streeft naar de bouw van een Japans cultureel centrum in Utrecht.

2022 Seminar Women in Kendo & Iaido
Zondag 24 april 2022 van 09:15-15:30u
Sportzaal Bonaventuracollege,
Antonie Duycklaan 11, 2334 CC Leiden
Meer informatie via martinemussies@gmail.com